بوته رزماری (Rosmarinus officinalis) بومی آمریکای جنوبی و منطقه مدیترانه است. این گیاه به همراه نعناع، پونه کوهی، بادرنجبویه و ریحان بخشی از خانواده گیاهان Lamiaceae است. بسیاری از مردم از چای رزماری به دلیل طعم، عطر و فواید سلامتی آن لذت می برند. در اینجا 6 مورد از فواید و کاربرد بالقوه دمنوش رزماری برای سلامتی، و همچنین تداخلات دارویی احتمالی آورده شده است. با هلثی روم همراه باشید.
1. سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و ضد التهابی
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به محافظت از بدن شما در برابر آسیب اکسیداتیو و التهاب کمک می کنند، که می تواند منجر به بیماری های مزمن مانند سرطان، بیماری قلبی و دیابت نوع 2 شود.
آنها را می توان در انواع غذاهای گیاهی مانند میوه ها، سبزیجات و گیاهانی مانند رزماری یافت. چای رزماری همچنین حاوی ترکیباتی است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی دارند.
به دلیل قابلیت آنتی اکسیدانی، رزمارینیک اسید اغلب به عنوان یک نگهدارنده طبیعی برای افزایش ماندگاری غذاهای فاسد شدنی استفاده می شود. ترکیبات موجود در چای رزماری همچنین ممکن است دارای خواص ضد میکروبی باشد که به مبارزه با عفونت ها کمک می کند. برگ رزماری در طب سنتی به دلیل اثرات ضد باکتریایی و بهبود زخم استفاده می شود.
مطالعات همچنین اثرات رزمارینیک و اسید کارنوزیک بر سرطان را بررسی کرده اند. آنها دریافتهاند که این دو اسید ممکن است خواص ضد توموری داشته باشند و حتی رشد سلولهای سرطان خون، سینه و پروستات را کند کنند.
2. کمک به کاهش قند خون
وقتی قند خون بالا درمان نشود، می تواند به چشم، قلب، کلیه ها و سیستم عصبی آسیب برساند. بنابراین، بسیار مهم است که افرادی که دیابت دارند سطح قند خون خود را به درستی مدیریت کنند.
مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات موجود در چای رزماری قند خون را کاهش می دهد، که نشان میدهد رزماری میتواند کاربردهای بالقوهای برای مدیریت قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت داشته باشد.
اگرچه مطالعات روی چای رزماری به طور خاص انجام نشده است، اما مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی روی خود رزماری نشان میدهد که اسید کارنوزیک و رزمارینیک اسید اثرات مشابه انسولین بر قند خون دارند. برخی از مطالعات نشان می دهد که این ترکیبات می توانند جذب گلوکز را در سلول های ماهیچه ای افزایش دهند و قند خون را کاهش دهند.
3. بهبود خلق و خوی و حافظه
تجربه هر از گاهی استرس و اضطراب امری رایج است.
شواهد نشان می دهد که نوشیدن و استنشاق ترکیبات موجود در چای رزماری به تقویت خلق و خو و بهبود حافظه شما کمک می کند.
یک مطالعه نشان داد که مصرف 500 میلی گرم رزماری خوراکی دو بار در روز به مدت 1 ماه به طور قابل توجهی سطح اضطراب را کاهش می دهد و حافظه و کیفیت خواب را در بین دانشجویان در مقایسه با دارونما بهبود می بخشد. مطالعه 2 ماهه دیگری روی 66 کارمند صنعتی اشاره کرد که افرادی که روزانه 2 قاشق چایخوری رزماری (4 گرم) در 2/3 فنجان (150 میلی لیتر) آب می نوشند، در مقایسه با کسانی که چیزی ننوشیده اند، احساس سوختگی کمتری در محل کار خود داشتند.
در واقع، به نظر می رسد که صرف بوییدن رزماری مفید باشد. یک مطالعه روی 20 بزرگسال جوان سالم مشاهده کرد که استنشاق عطر رزماری به مدت 4 تا 10 دقیقه قبل از آزمایش ذهنی تمرکز، عملکرد و خلق و خوی را بهبود می بخشد.
علاوه بر این، یک مطالعه روی 20 فرد بزرگسال سالم نشان داد که استنشاق روغن رزماری باعث تحریک فعالیت مغز و بهبود خلق و خو می شود. سطح فعالیت، فشار خون، ضربان قلب و تعداد تنفس شرکت کنندگان پس از استنشاق روغن افزایش یافت.
عصاره رزماری با ایجاد تعادل سالم باکتری های روده و کاهش التهاب در هیپوکامپ، بخشی از مغز که با احساسات، یادگیری و خاطرات مرتبط است، خلق و خوی را بهبود می بخشد.
4. سلامت مغز
برخی از مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که ترکیبات موجود در چای رزماری با جلوگیری از مرگ سلول های مغز از سلامت مغز شما محافظت می کند.
تحقیقات روی حیوانات نشان می دهد که رزماری حتی از بهبود شرایطی که می تواند منجر به آسیب مغزی شود، مانند سکته مغزی، حمایت می کند. مطالعات دیگر نشان می دهد که رزماری از اثرات منفی پیری مغز جلوگیری می کند، حتی نشان دهنده یک اثر محافظتی در برابر بیماری های عصبی مانند آلزایمر است.
5. محافظت از بینایی و سلامت چشم
شواهد نشان می دهد که برخی از ترکیبات موجود در چای ممکن است برای چشم شما مفید باشد. مطالعات حیوانی نشان داده است که افزودن عصاره رزماری به سایر درمانهای خوراکی میتواند پیشرفت بیماریهای چشمی مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.
مطالعات حیوانی و تجربی نشان می دهد که رزمارینیک اسید موجود در رزماری شروع آب مروارید را به تاخیر می اندازد – مات شدن تدریجی چشم که منجر به نابینایی می شود – و شدت آب مروارید را کاهش می دهد.
6. سایر فواید و کاربردهای بالقوه
رزماری برای بسیاری از کاربردهای دیگر مورد مطالعه قرار گرفته است. سایر مزایای بالقوه ترکیبات موجود در چای رزماری عبارتند از:
- برای سلامت قلب مفید است. یک مطالعه حیوانی نشان داد که عصاره رزماری خطر نارسایی قلبی را پس از حمله قلبی کاهش می دهد.
- هضم را تقویت می کند. گاهی اوقات از عصاره رزماری برای درمان سوء هاضمه استفاده می شود، اما تحقیقات در مورد این استفاده وجود ندارد. با این حال، تصور میشود رزماری با ایجاد تعادل سالم باکتریهای روده و کاهش التهاب، به هضم غذا کمک میکند.
- به کاهش وزن کمک می کند. یک مطالعه حیوانی اشاره کرد که رزماری از افزایش وزن در بین موشها، حتی موشهایی که از رژیم غذایی پرچرب تغذیه میکنند، جلوگیری میکند.
- باعث رشد مو می شود. برخی افراد ادعا می کنند که استفاده از چای رزماری خانگی به عنوان آبکشی مو باعث رشد مو می شود، اما تحقیقات انجام نشده است. برخی از مطالعات نشان میدهند که روغن یا عصاره رزماری میتواند ریزش مو را کاهش دهد، اما باید روی پوست سر اعمال شود.
تداخلات دارویی بالقوه
مانند بسیاری از گیاهان دیگر، برخی از افراد ممکن است نیاز به احتیاط در مصرف چای رزماری به دلیل تداخلات دارویی احتمالی آن داشته باشند. برخی از داروهایی که بیشترین خطر تداخل منفی با چای رزماری دارند عبارتند از:
- داروهای ضد انعقاد، که برای جلوگیری از لخته شدن خون با رقیق کردن خون شما استفاده می شود.
- مهارکننده های ACE که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند.
- لیتیوم که برای درمان افسردگی شیدایی و سایر اختلالات سلامت روان استفاده می شود
رزماری می تواند اثراتی مشابه اثرات این داروها داشته باشد، مانند افزایش ادرار، اختلال در توانایی لخته شدن خون و کاهش فشار خون. اگر لیتیوم مصرف می کنید، اثرات ادرارآور رزماری می تواند منجر به تجمع سطوح سمی لیتیوم در بدن شما شود.
اگر از هر یک از این داروها – یا داروهای دیگر برای اهداف مشابه استفاده می کنید – بهتر است قبل از افزودن چای رزماری به رژیم غذایی خود با پزشک خود صحبت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر از دمنوش های هلثی روم با مشاورین ما در تماس باشید.